Kommunal barnomsorg

sanna      -

Kommunal barnomsorg

Kommunal barnomsorg är till för alla som bor i kommunen. Alla barn har rätt till barnomsorg. Som förälder bör man läsa på vad som gäller i just den kommun man bor då vissa saker kan skilja lite från kommun till kommun. Man kan som regel ställa sitt barn i kö redan när barnet föds men har inte rätt att lämna barnet till barnomsorg förrän barnet är minst ett år. Det kan finnas undantag för detta vid särskilda undantag men det allmänna är ett år. Enligt skollagen ska föräldrar erbjudas en plats inom 4 månader från ansökningsdatum för att skollagen ska följas men då finns risk att föräldrar inte får den plats de önskar. Vill man då vänta för att få en plats på önskat ställe så är det upp till föräldrarna att ta det beslutet. Det är ofta långa köer och därför kan det vara bra att ställa barnet i kö för önskad plats så fort man vet var man vill att barnet ska gå.

Avgiftsfri barnomsorg i 15 timmar

När barnet blir tre år ska det från den höstterminen erbjudas förskola utan avgift i minst 525 timmar per år, vilket motsvarar 15 timmar per vecka. Eftersom det ofta långa köer och många barn som vill ha plats brukar olika förskolor och kommuner ha olika regler om dessa timmar. Det kan vara så att förskolan själv placerar ut dessa timmar enligt deras önskemål för att få plats med så många barn som möjligt. Har du timmar utöver dessa så är det bara för det överskjutande som du betalar. Även barn vars föräldrar är arbetslösa eller studerar har rätt till de fria timmarna. att förskolan ibland behöver styra dessa timmar beror på att det annars kan bli väldigt fullt då många önskar samma timmar och dagar. Det är vanligt i den åldern att föräldrar är hemma med nyfödda syskon och då blir vissa dagar och tider mer passande och populära Ett exempel kan vara att måndagar och fredagar brukar vara populära att vara lediga vilket leder till att tisdag, onsdag och torsdag blir populära dagisdagar.

Ta vagnen till förskolan

När det gäller de fria timmarna har man ingen rätt att styra dem som man vill men har man timmar utöver detta har du rätt att ha de tider som gäller för ditt arbete och lite olika från kommun till kommun, men upp till en halvtimme före och efter du börjar och slutar för att lämna och hämta. Det är inte tillåtet att lämna barnen kvar på förskolan medan man åker och handlar eller om man själv är hemma ledig. Många tar chansen att kombineras hämtning och lämning på förskolan med lite motion så man tar barnvagnen och promenerar. även med en snygg bugaboo fox blir hämtning och lämning en fröjd och motionen för dagen är avklarad. Idag finns det så många vagnar att välja mellan så man kan få tag i exakt den vagn man själv vill ha med funktioner och färger som passar dina önskemål och krav exakt!

Senaste inläggen

Sverige på Facebook

businesso-dark