Välj rätt kommun för ditt företag

sanna      -

Välj rätt kommun för ditt företag

När du ska starta ett företag är valet av kommun en avgörande faktor för om du ska lyckas med ditt företagande. Förutsättningarna för att driva företag skiljer sig starkt åt mellan olika kommuner runtom i landet. Vissa kommuner lägger ner betydande resurser på att skapa bra förutsättningar för företagare medan andra kommuner väljer att fokusera på helt andra områden. Du bör därför vara mycket noggrann i ditt val av kommun när du ska starta en ny verksamhet och du är verksam inom en bransch där du har möjlighet att välja var du ska driva ditt företag.

Finansiera din verksamhet

Det första steget för dig som företagare är att säkra finansieringen till din verksamhet. I de absolut flesta situationer bör grunden för finansieringen bestå av ett klassiskt företagslån som dessutom är förenat med bra villkor. En förutsättning för att du ska få bra villkor på ett företagslån är att du har en unik och hållbar affärsidé samtidigt som du ska spela ut de olika bankerna och andra långivare mot varandra. Använd dig därför av en tjänst som till exempel Krea när du ska ansöka om företagslån. Då kan du vara säker på att du får både bra ränta och låga avgifter.

Kostnaden för att driva företag i olika kommuner

När väl finansieringen är på plats är det dags att jämföra de olika kommunerna med varandra. Det första som du bör undersöka är kostnaden för att driva företag i olika kommuner. Kostnaden att verka som företagare är betydligt högre i centrala Stockholm jämfört med till exempel på den småländska landsbygden. Försök därför att hitta en kommun med så låga kostnader som möjligt, om du inte nödvändigtvis måste befinna dig kring Stureplan för att hitta nya kunder.

Det allmänna företagsklimatet

Många kommuner tävlar om att vara företagsvänliga och tar emot nya företag med öppna armar. Ofta kan dessa kommuner erbjuda allt från etableringsstöd till toppmoderna företagsparker där du kan driva ditt företag vägg i vägg med andra entusiastiska entreprenörer.

Vissa kommuner och dess företrädare har en betydligt med avvaktande inställning till nyetablerade företag. De kommer inte att motarbeta dig om du väljer att etablera dig i deras kommun, men de kommer å andra sidan inte heller att springa benen av sig för att övertyga dig om att deras kommun är det bästa valet.

Som regel är det väl värt att välja en företagsvänlig kommun. Förutom att din verksamhet uppskattas, vilket alltid är trevligt, kommer du att träffa massor av likasinnade företagare vilket ofta utmynnar i nya samarbeten och möjligheter.

Livet vid sidan av företaget

Något som inte ska negligeras är tillvaron utanför arbetsplatsen. Livet är trots allt mer än arbete och tillgång till olika fritids- och kulturaktiviteter är nog så viktiga. De få timmar som du inte kommer att vistas på företaget ska du självfallet kunna använda till att träna, gå på teater eller besöka en bättre restaurang. Utforska därför även vad de olika kommunerna kan erbjuda utanför arbetsplatsens fyra väggar så har du goda möjligheter att hitta en kommun där såväl du som ditt företag får en bra tillvaro.

Senaste inläggen

Sverige på Facebook

businesso-dark