Det finns länder i världen där medborgarna ständigt förväntas vara aktiva medlemmar som tex. Schweiz. Ständiga folkomröstningar gör att schweizarna känner sig som värdefulla medlemmar i en ständigt roterande värld.
Även i Sverige håller man folkomröstningar, om än inte riktigt lika ofta. Bland de mest berömda som hållits i landet är frågan om höger- eller vänstertrafik på sextiotalet, kärnvapenkraft på 70- och 80-talet liksom huruvida svenskar ville ändra sin valuta till Euro på 2000-talet.
När det kommer till lokala frågor är det kommunerna som kan arrangera folkomröstningar och då brukar det ha att göra med sådant som påverkar invånarna på ett omedelbart sätt. I Stockholms kommun röstade man till exempel nej till så kallad trängselskatt år 2003 medan man året innan på ön Orust kommun röstade ja till en bro till fastlandet. På Sveriges Kommuner och Landstings hemsida kan man skaffa information om omröstningar och hur man kan göra petitioner om dessa.
Andra frågor som kan orsaka kommunalfolkomröstningar är till exempel huruvida man skall byta namn på sin kommun eller dela in den i mindre delar, om man skall inrätta ett systembolag eller om man ska satsa mer på återvinning eller vindkraft.