Frisk med kommunens medel

sanna      -

Frisk med kommunens medel

Att människor mår bra av att motionera och att hålla på med olika hobbys är knappast en hemlighet och förutom privata företag finns det en hel del kommunala initiativ som kan vara värda att uppmärksamma. Genom att erbjuda sina medborgare en god friskvård hålls medborgarnas kropp och själ i topptrim vilket gör alla mer produktiva och tillfredsställda.

Idag har Sveriges kommuner slagit ihop sin friskvård med sina kulturella yttringar vilket gör att en och samma nämnd är ansvarig för både teaterföreställningar och vandringsleder, gratisyoga och författarkvällar. Tanken är att dessa är två sidor av samma mynt och hittills verkar det fungera bra.

En kommun som Stockholm erbjuder cyklar som vem som helst kan komma åt överallt i staden.

För en smärre slant har man så ett antal timmar på sig att uppleva den vackra huvudstaden på cykel, samtidigt som man får bra kondition. Kommunen står för cyklarnas underhåll och placering och detta har blivit ett allt populärare färdsätt för besökare från när och fjärran.

Enligt Sveriges television så satsar olika kommuner väldigt olika på sin friskvård; vissa erbjuder sina anställda ett visst antal timmar gymnastik varje vecka medan andra knappast har något friskvårdsavdrag alls. Ett exempel är de två grannkommunerna Lycksele och Storuman som månatligen erbjuder sina kommunalanställda 400 SEK gentemot 1500 SEK respektive. I Storuman arbetar man också med utbildning i ämnet så att även privatföretagare skall inse vikten av att ge sina anställda god friskvård: det kan innebära ökat immunförsvar och färre antal timmar frånvaro.

En kommun som tar ansvar för sina medborgares fysiska och psykiska hälsa har mycket större möjligheter att både ha glada invånare men också, lite krasst, tjäna in mer i skatt eftersom folk håller sig friska.

Senaste inläggen

Sverige på Facebook

businesso-dark